"Ha a saját példáddal vezetsz, az az egyik legerőteljesebb eszköz, hogy pozitívan befolyásold mások változását." Robin Sharma

Cser Melinda - Utazás a lelkem körülcsermelinda3@gmail.com

  Csikunggal az önfelfedezés útján

 

Kicsit misztikus és nagyon ősi. A legfőbb igazsága és dolga, hogy az élet működését, a test belső munkáját fenntartsa. A legparányibb résztől a leghatalmasabb kiterjedésig. A mozgás összefonódik az energia irányításával, a belső egyensúly, egészség megteremtésével. A keleti harcművészetek alaptézise, hogy a középpontodat önmagadban leld meg.

Egy kis történelem

A csikung művészetét bizonyos források már több mint ötezer évre becsülik. Céljai és módszerei alapján különböző irányzatok és iskolák vannak. A konfuciánus iskola a nagy filozófus, Konfuciusz tanítása az etikán alapult, amely a tudat szabályozására volt hivatott az érzelmektől való megszabadulás révén. A taoista irányzat a régi hiedelmeken és hagyományokra épül, miszerint az ember a világegyetemből jön létre és fejlődve kell változnia. A buddhista irányzat sokban hasonlít a taoista irányzathoz, hiszen a szenvedésektől való megszabaduláshoz vezette el az embereket. Kínában a taoizmus nyújtott alapot a minden magasabb szintű harci felkészültség számára, melynek célja nem az ölés, hanem az önvédelem és mások szükség szerinti megvédése volt. Így aztán azok a harci módok váltak be a háborúk során, amelyek a taoizmus egyetemes felfogásából meríttettek. A legrégebbi feljegyzett harcművészeti stílus a saolin kolostorok papjaihoz köthető. A fizikumuk ugyanis nem bírta a hosszú meditációs gyakorlatokat, így végeztek irányított gyakorlatokat, amelyek a jóga elemeire és a harcosok testedző gyakorlataira épültek. Körülbelül ezer év telt el a tudás tökéletesedésével, és az ezerötszázas években kezdtek a harci képességek harci művészetté válni.

Mi a csikung?

Gyógymód? Harci kifejezési mód? Önfejlesztés? Lehet mondani, hogy így együtt egyszerre minden. A csikung a csí - az energia - áramlásának tudatos kezelése, a belső energia összpontosítása. Az egészség, a harci képességek, az önfejlesztés magasabb szintű elérése áll a középpontban. Ez az alapja az összes harci technikának és önfejlesztő rendszernek. Nem egyszerű mozgás ez, hiszen a gyakorlatok elvégzése gondolati energiatovábbítást igényelnek, amelyeknek lényeges része az agyban játszódik le. A képzeleterő komoly munkájának eredménye a mozdulatok hasznosítása. Életünk minden mozzanata energiával átitatott, folyamatosan kapjuk a jelzéseket, amelyeket elsősorban fel kell ismernünk, majd meg kell tanulnunk bánni vele. Mindezek segítésére itt a csikung, amelyet öngyógyításra is használhatunk.

 

Csikung ágazatai: konfuciánus, taoista, buddhista, gyógyító, harcművészeti.

Technikáit tekintve: kemény és lágy, céltól függően. A kemény a test felkészítését, fizikai állapotát erősíti, míg a lágy a betegségek megelőzésére, a gyógyító folyamat zavartalanságára törekszik.

Alapelvei: 1. a jing-jang koncepció, 2. vuhszing (az öt elem mozgása) rendszer, 3. energetikai csatornák és biológiailag aktív pontok.

 

Csung Jüan Csikung

A Csung Jüan Csikung nem tudni pontosan mikori, de az ismert, hogy már hétezer éve már létezett. Rendszere nagyon szerteágazó és átfogó, hiszen nincs még egy olyan rendszer, amely az emberi létezés dimenzióját így össze tudná fogni – mondja Fazekas Norbert, a rendszer egyik tanára. A specifikus tanítási módszere és gyakorlata miatt, ma is „titkos tanok” csoportjához tartozik. Norbert először az élményelőadás fontosságát hangsúlyozza, amely minden esetben megelőzi a tanfolyamot. Itt az iskola bemutatására és tapasztalatok megosztására kerül sor, amelyet néhány gyakorlat követ, hogy az érdeklődök élménnyel és tudással gazdagodva menjenek haza. A mozdulatokon keresztül megtapasztalhatják a csí hatását saját magukon, amely az esetek 95%-ban elsőre érzékelhető és látható bárki számára.

Norbert három fő részről beszél, amelyek különálló egységeket alkotnak. Az első rész – a Felemelkedés Iskolája öt szintből áll, amelynek az első három szintje tanfolyam formájában érhető el, és ezt már magyar oktatók is átadhatják.

Fazekas Norbert Csung Jüan Csikung tanár

 

Ennek segítségével az egészségi állapot javulását, a fizikai test ellazulását, az energiák kézben tartását, a testi-lelki egyensúlyt, az elme lecsendesítését tapasztalhatjuk meg. A negyedik szinten olyan technika sajátítható el, ahol a Föld minden élőlényével tudunk kommunikálni és az ötödik szint az, amely szélesebb körben már nem érhető el. A második rész – a Képmedicina, amely a gyógyító csikung, amelyet 1997-ig „titkosnak” minősítettek. Több dimenziós világok sajátos jellegzetességeivel és egymásra gyakorolt hatásait ismerteti meg. Olyan öngyógyító technikákat nyújt, amely az életenergia visszaszerzését, betegségek kezelési módszereit mutatja meg, többek között szimbólumok és mantrák segítségével. A harmadik rész - a Tudástranszplantáció, amely egy speciális utat nyit meg a tudás megszerzéséhez a közvetlen környezetünkből. Az ember bármilyen kérdésre választ kaphat e technika révén. Ez a terület jelenleg is a „titkos tanokhoz” tartozik és mintegy öt százalékát használják  a tanítók a tudás átadására – fejezi be Norbert az iskola rövid bemutatását.

 

A Csung Jüan Csikung tanítási módszere:

A tanításhoz használt módszer lényegesen más, hiszen itt a tudás közvetlen átadásáról van szó. Négy szintet különböztetünk meg:

Első tanítási szint: A mester csak bemutatja a gyakorlatot, a tanítvány pedig lemásolja és addig ismétli, amíg az automatikussá nem válik.

Második tanítási szint: A mester segít, energiát ad a tanuláshoz, ezzel meggyorsítva a folyamatot.

Harmadik tanítási szint: A mester közvetlenül megnöveli a tanuló képességeit, aki azonnal meg tudja növelni a sajátját, ezáltal könnyedén felfogja az anyagot.

Negyedik tanítási szint: A legmagasabb szint. A mester minden előzetes tanulás nélkül átadja a képességeket és a lehetőségeket. Az adott feladat elvégzéséhez ugyan nem rendelkeznek a megfelelő tudással, de a képesség átadásával lehetővé teszi annak teljesítését.  

 

Miért a  Csikung?

A keleti tudományok az élet működését a csí áramlásával magyarázzák. Ez tart minket életben, hiszen mindenütt ott van és mértéke senki számára sem lehet közömbös. A csível teli ember teherbírása, teljesítőképessége sokkal jobb annál, mint akinél alacsony szinten pulzál. Ez azonban nem elegendő kitétele az egészségnek, hiszen hiába van, ha az elakad valahol, és ezzel okoz gondot az egész rendszer működésének, megbetegítve azt. A csikung mozdulatai és szellemisége akadálymentesíti a testben áramló energiát. Különlegessége, hogy semmilyen külső eszközre nincs szükség, hiszen rendelkezik megfelelő mozgásrendszerrel, légző- és meditációs gyakorlatokkal. Eleinte persze a csikung is igényel szakszerű támogatást – mondja Norbert, de aztán a megtanult mozdulatokat otthon is lehet szabadon végezni. Bár Norbert annak idején egy netről rendelt könyvből sajátította el az alapokat, majd ment el megtanulni azt közösségbe, véleménye – tulajdonképpen mindegy melyik úton indulsz el, ha jól csinálod, ugyanoda jutsz el, hiszen maga a folyamat a lényeg, az „úton levés” - a belső csend és nyugalom megtalálása.

by Cser Melinda

www.energiamunka.hu

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

 

 

Nia: Mikor a lélek perdül táncra

Újra éledezik a természet, lelkünk is vágyik a napsütésre. Egy olyan lélekmelegítő mozgásformát találtunk, amelyet egy kellemes légkörű stúdióban és a szabadban a fák alatt is lélekemelő megejteni. Egy kortalan, felemelő, nőies, felszabadító tánc ez, ami egyszerre foglalkozik a testtel, a lélekkel, az érzelmekkel és a szellemmel.

„2008-ban találkoztam a Nia-val” – meséli Brezina Kinga oktató. „Volt egy hely, ahova el-eljártam női jóga órára, és ott láttam kiírva, hogy Nia. Nem sokkal később lettem várandós a kisebbik fiammal, és ekkor jött az érzés, hogy táncolni szeretnék. Végül a kisfiam születése után jutottam el erre igazi táncos órára, és hogy úgy mondjam, ott is ragadtam. Először mentem heti egyszer, két szoptatás között nyargalva, azután kétszer, háromszor, majd már négyszer. Lelket melegítő, felrázó, pezsdítő zenékre olyan koreográfiák, amelyeket a természettel, a földdel összhangban, mezítláb végzünk.”

A Nia, Debbie és Carlos Rosas nevéhez fűződik, akik az Egyesült Államokban sikeres fitness és aerobic instruktorok voltak. Egy olyan új mozgásvilágot hoztak létre, ahol a keleti filozófiákat és mozgásformákat illetve a táncok ősi és modern gyógyító energiáit ötvözik.

Nia (Neuromuscular Integrative Action):

1983-ban Kaliforniában hozta létre Debbie Rosas és Carlos Rosas.

Kilenc mozgásformára épül:

harcművészetek  - Tai Chi, Tae Kwon Do, Aikido,

táncművészetek – Jazz tánc, Modern tánc, Duncan tánc,

öngyógyító módszerek – Jóga, Alexander Technika, Feldenkrais módszer.

 

A Nia egy olyan új világba repít, ami kikapcsolja az agyat és csak a lélek létezik arra az időre. Az agy elcsendesedik, benne zajló állandó párbeszéd elcsendesül, elhallgat. Mindent megváltoztat. Tisztába kerülnek a fizikai, a szellemi, a lelki és az érzelmi tartományok. Megmutatja, hol vannak a határok, és hol vannak a hangsúlyok életünkben. Emellett látványosan hat a testre, kiváló testformáló, mely egyben a hátfájásra és a női problémákra is megoldást jelent. Segít meglelni az egyensúlyt, legyőzni az önmagunktól való félelmet. Megtanít tisztelni saját magunkat. Először is a testüket, hiszen ezt az életet, ebben a testben fogjuk leélni. Szeretni és becsülni kell, hiszen nem véletlen mondják, hogy a test a lélek temploma. Ha nem szereted a tested, hogy szerethetnéd az életed?

A Nia alakformáló, feszesítő, izomfejlesztő hatású:

·         a mozgás szabadságáról szól

·         változatos, szórakoztató és élvezetes

·         javítja a testtartást, enyhül a hát és derék fájdalom

·         nem terheli az ízületeket

·         a teljes testet átmozgatja

·         fokozza az anyagcserét

 

Jó néhány hónapja feszített tempóban teltek a napjaim. Észrevettem, hogy a zumba edzés után ugyan úgy pörgök, nem tudok leállni, még mindig tombolnék. Sokat gondolkodtam és kerestem azt az edzésformát, amivel kicsit lelassíthatom nyugtalanságom. A jóga régóta érdekelt, de nem tudtam elképzelni, hogy ebből a tempóból ekkorát tudjak visszavenni. Ekkor hallottam az egyik ismerősömtől a Nia-ról, amit nekem úgy tudott megfogalmazni, hogy egy táncos jóga. Megnéztem egy videót, és azt az önfeledt szabadság érzést kaptam, amit kerestem… Feltüzelt, mégis adott egy békés megnyugvást lelkemnek.

Belépve a terembe egy másik világba csöppentem. Félhomály, kellemes dallamok és a gyertya fénye tükröződött vissza lelkemben. Máris éreztem, ahogy kezdem átvenni a zene egyszerre lágy és vérpezsdítő ütemét. Egy kört alkottunk, és a lábujjunktól a fejtetőnkig ellazítottunk testünket. Csak a belső csendre figyeltünk, megszűnt a külvilág. A teremben szétszóródtunk és meztelen talpunk alatt elkezdett lüktetni a föld. Becsuktam a szemem, és egy másik világban éreztem magam. Csak a zenét éreztem, a vibráló energiát, a felszabadult érzékeket, a lelkem mámorító ütemét. Ha gyorsult a muzsika, mozdult utána a testem is. Nem ismertem a mozdulatokat, mégis ott volt bennem minden. Egy tengerparton táncoltam, ahol a lemenő nap fényében éreztem a homok simogatását éreztem bőrömön. Felszabadultam és csak mentem a zsigereimben érzett érzés után. A lelkem sikoltott a gyönyörtől és vágyott a vad mozdulatokra. Egy-egy hang hagyta el ajkamat, kilökte belőlem a feszültséget, melyet a harci kézmozdulatok is követtek. Majd újra csak a dallam volt és a testem. Ide-oda cikáztak bennem az érzések, hol felperzselt, hol lenyugtatott. Mindig akkor és úgy, ahogy az kellemesen ellazította érzékeim. Éreztem, ahogyan minden pontosan illeszkedik egymáshoz és egymásba. Csodálatos összhang volt benne, és ez által bennem is. Egyszerre voltam egy vad, megfékezhetetlen paripa és egy szelíd, szépséges hattyú.

A levezetés alatt egyszerre éreztem a föld erejét és az ég lágyságát, tökéletesen összeért bennem a kettő. Halk és megnyugtató dallam szólt. A gyertyák fénye sejtette a világosságot, csak a testünk és a lelkünk harmóniája volt jelen. Ebben a kellemes állapotban egy takaró érintését éreztem bőrömön, a teljes egység érzése töltötte el bensőmet. Megtaláltam lelkem templomát, a bejáratnál vagyok és vágyom belépni, még közelebb jutni magamhoz. Újra és újra.

„Nagyszerű látni a változást az embereken. Mindenki más, de aki jön, arról tudom, hogy ugyanúgy keres valamit, ahogy annak idején én is” – mondja Kinga. „Mert többet szeretne annál, mint amiben most van. A Nia óra nálam kilencven perc minőségi, valóban önmagaddal eltöltött idő. Sok mindenre megtanít, és a testi tapasztalások segítségével, egyre közelebb juthatunk önmagunkhoz.”

A Nia-ban való fejlődés, a spirituális fejlődés alapja lehet. Ez a spiritualitás az önmagam legfelsőbb énjéhez való eljutást jelenti. Nagyszerűen szembesít azzal a megállapítással, hogy ha értem magam, megértek másokat, és ez által megértem a világot is.

„Nia tanárként folyamatosan képzéseken veszek részt. Havi rendszerességgel kapunk ismeretelmélyítő anyagokat, gyakorlatokat, amiket be tudunk építeni az óráinkba, és bármilyen hihetetlenül hangzik, a mindennapjainkba is” – fejti ki Kinga. „Olyan alapelveket mutat be, hogy „érkezz céllal”, vagy „kerülj bensőséges kapcsolatba”. Mostanában a négy energiaszövetséges foglalkoztat leginkább: megválogatom a szavaimat; nem veszek semmit személyesnek; nem gondolok semmiről sem többet, mint ami az valójában; és minden pillanatban kihozom magamból a legtöbbet.”

Mikor ki szeretnénk szakadni az időből, a pillanatnyi gondunkból, akkor a legjobb magunk felé fordulni és önmagunkban lenni. Keressük a nyugalmat és a felszabadítás érzését, egy közös, mégis egyéni táncban. Itt teljesedik ki a lélek a testtel, és megtalálja hozzá a szellemét, mely összeköt egy másik világgal. Önmagunk lehetünk egy táncban. Megerősítjük a belső nőt, és tápláljuk a vad kancát lelkünkben. Egy tökéletes tánc, amiben a lélek perdül táncra.

by Cser Melinda